Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

16 νοεμβρη

το σπιτι μου ειναι στο σημειο που καποτε στεγαζοταν η παλια ασφαλεια..και καθε χρονο τετοια μερα, τα τεσσερα τελευταια χρονια που μενω εδω,ερχονται επισημοι και ανεπισημοι να αφησουν ενα στεφανι η στην καλυτερη να αναμοχλευσουν παλιες μνημες πλασμενες με το υλικο που μας κανει ανθρωπους.
τα προηγουμενα χρονια το μονο που εβλεπα ηταν τα εναποθισαντα στεφανια και οι κρεμασμενες ελληνικες σημαιες στην εισοδο του στενου μου πεζοδρομου.
φετος,σημερα,ετυχε να ειμαι σπιτι την ωρα που ακουστηκε ο εθνικος υμνος. ηξερα περιπου τι να περιμενω αλλα βγηκα εξω να ριξω μια ματια.
ο πεζοδρομος ηταν πολυ στενος ακομα και για τα 20 ατομα που ηταν συγκεντρωμενα. στεκονταν λιγο πιο πισω ακινητοι οσο η "μπαντα" εδινε ρυθμο στο εθνικο τους αισθημα.
υπηρχαν καποιοι νεοτεροι λιγο πιο επισημοι και μια χουφτα γεροντακια,συνταξιουχοι πια -φανταζομαι- που εστεκαν με τα χερια σταυρωμενα και μια ελαφρια συστολη στο προσωπο τους.
μπροστα απο ολους,λιγο απομακρυσμενος και προσηλωμενος σ'ενα σημειο του φρεσκοβαμμενου τοιχου ηταν ενας παππους γυρω στα 60.ηταν ντυμενος απλα και η σταση του σωματος του εδειχνε εναν ανθρωπο κουρασμενο αλλα οχι νικημενο απ'τον χρονο.φαινοταν τοσο απορροφημενος στις σκεψεις του σαν να μπορουσε να δει περα απ'τον τοιχο κατι αορατο για τους αλλους.
κρατουσε αποστασεις αλλα το εκανε με τρομερη σεμνοτητα και ενα βλεμμα ποτισμενο απο ειλικρινη συγρατημενη συγκινηση και σεβασμο.για μια στιγμη ενιωσα οτι ηταν μονος του στο στενο,η παρεα πισω γινοταν ενα με τον φοντο.περασε αυτη την μερα απο ενα μερος που του θυμιζε κατι απ'το παρελθον..οχι απ'το παρελθον οπως το αντιλαμβανομαστε εμεις. κατι απ'το δικο του παρελθον.
ο εθνικος υμνος παιχτηκε σε fast forward,οσο χρειαστηκε για να κλεψει το βλεμμα μου η εκφραση αυτου του ανθρωπου..μια φωνη διακοψε την σκεψη μου:"ελατε να βγαλουμε και μια φωτογραφια τωρα"..ολοι μαζευτηκαν κ ο παππους ακομα πιο απομακρος τωρα εριξε μια τελευταια ματια στον τοιχο..
τελειωσε και το πολυτεχνειο για φετος..πριν καν ερθει η 17 νοεμβρη.
του χρονου παλι

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Jane κι εγώ πιστεύω ότι έβλεπε κάτι πέρα από τους άλλους. πίσω απ΄ όσα έβλεπαν οι άλλοι. τη ζωή του; τις καθημερινές του ήττες; τη μία ίσως σημαντική νίκη της ζωής του, που πέτυχε το βράδυ της 17ης; ποιός ξέρει...
όμως διατηρούσε μιά σεμνότητα, μιά συγκίνηση κι έναν σεβασμό, όπως λές κι εσύ, ιδιότητες που τείνουν να εκλείψουν σήμερα, ακόμα και γι' απλότερα πράγματα. ακόμα και η συγκίνηση στον έρωτα. έγινε πλέον πρακτική και όχι συναίσθημα...

να 'σαι καλά
Υ.Γ. ωραίο κείμενο

Κατουρημένη ποδιά είπε...

ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά.

Αυτός ο παππούς λοιπόν την έγραψε, και τώρα θρηνεί που κάποιοι ιστοριοκάπηλοι την έσβησαν με άσπρη μπογιά. Μήπως είναι οι ίδιοι που προωθούν τα διάφορα βιβλία ιστορίας??

jane είπε...

@ riva athena
ολα τα πραγματα εχουν 2 οψεις. το πολυτεχνειο αλλοι το βλεπουν σαν μνημοσυνο κι αλλοι σαν εφαλτηριο για νεους αγωνες..καπως ετσι ειναι με ολα τα πραγματα. η ουσια ειναι τελικα στον ανθρωπο και στην αντιμετωπιση,οχι στις καταστασεις
@ κατουρημενη ποδια
οι τοιχοι δεν μενουν για πολυ ασπροι...οχι στη γειτονια μου τουλαχιστον!