Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

η καλη ζωη..

Η "καλη ζωη",οπως χρησιμοποιειται αυτη η εκφραση στην αγγλικη δημοσιογραφια, εχει να κανει με ηλιοθεραπεια και διακοπες για σκι, ακριβα καταναλωτικα αγαθα και δυο σκυλους στην οικογενεια. Ισως και με ενα μεγαλο μπανιο με μπιντε. Αλλα υπαρχει και κατι πολυ πιο θεμελιωδες. Υπαρχει ζωη που σε μια συγκεκριμενη εκταση σχετιζεται με τα μεγαλα ανθρωπινα αγαθα, την ικανοποιηση των μεγαλων επιθυμιων της κοινης ανθρωπινης φυσης. Αυτες οι επιθυμιες περιλαμβανουν την αξιοπρεπη διαρκεια μιας συνειδητης ζωης,τη σωματικη ευζωια, την ελευθερια και την δυναμη, τον σεβασμο και τον αυτοσεβασμο, τα αγαθα των σχεσεων και τα αγαθα του πολιτισμου. Κακη ζωη ειναι εκεινη που στερειται μερικα τουλαχιστον απο αυτα τα αγαθα.
ted honderich

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η ζωή είναι προϋπόθεση για την καλή, ή όσο γίνεται καλύτερη, ζωη. Μέτρο εκάστου ο εαυτός του. Τα υπόλοιπα αυτονόητα.

(Το υπογράφει ο Honderich που χαρακτηρίζεται από αντιφατικότητα σε όσα πρεσβεύει, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων την επίλυση πολιτικών διαφορών με χρήση βίας.) αυτά.

jane είπε...

η "καλη ζωη" μπορει να ειναι κατι περισσοτερο ή λιγοτερο ρεαλιστικο και αρα λιγοτερο ή περισσοτερο συμβιβαστικο.
η αναφορα στον honderich ηταν για να μην ιδιοποιηθω κατι που σκεφτηκε καποιος αλλος και απλα το "εκλεψα" γιατι μου αρεσε.
σε σχεση με την συμφωνια ή διαφωνια μου με την φιλοσοφια του, δεν μπορει να θεωρηθει συνολικη επειδη βρηκα ενα τμημα της αντιπροσωπευτικο και του δικου μου τροπου σκεψης.

Κατουρημένη ποδιά είπε...

υπάρχει ζωή πριν το θάνατο?

υπάρχει θάνατος μετά τη Ζωή;

ο μπιντές είναι το θεμέλιο..

jane είπε...

ο μπιντες ειναι το θεμελιο, κατα το υπαρχουν κροκοδειλοι στους υπονομους της νεας υορκης??
επισης υπαρχουν χρυσοψαρα εδω?
και θα ειμαι στην τελευταια γενια συνταξιουχων?(=θα ανακαλυφθει το ελιξηριο της ζωης πριν παθανω?..)